Ahogy a múltkor írtam, bort mindig körültekintően válasszunk. Ha nincsen konkrét elképzelésünk, nyugodtan kérjünk segítséget. Kellő ismeret és segítség híján azonban ne ragadtassuk el magunkat. Kedvet kaphatunk a címkék, vagy a címkék szövegei alapján, bár ezeket nem kell mindig készpénznek venni.

Ráadásul az árak gyakran félrevezetőek lehetnek. A jó ár-érték arányhoz előzetes ismeretek kellenek, az ár pedig nem mindesetben tükrözi a minőséget. Egy-egy bor eszmei értéke, vagy „márkája” miatt jóval drágább lehet, mint amennyit ér, jobb esetben amennyire értékeljük. A biztonság kedvéért és kellő ismeret híján válasszunk a minőségi, de alacsony, esetleg közepes árfekvésű borok közül. Ezer és kétezer forint között minden további nélkül kell tudnunk venni egy palack tisztességes bort.

Nincs is annál zavaróbb, mint amikor a szupermarketben vagy a szaküzletben tanácstalanul állunk több tucat ismeretlen bor között, és választanunk kell egy palackot a sok közül. Olyan ez, mintha egy külföldi étteremben kellene választani a számunkra idegen nyelven kínált ételek közül. Pedig borok élvezete már a vásárlásnál elkezdődhet.

Ma már szinte minden méretesebb szupermarketben tartanak fel (többnyire) nagyobb helyet a boroknak. Meglehetősen széles skáláról választhatunk itt borokat sokszor kedvezőbb áron, hátránya, hogy magunkra vagyunk utalva. A másik rizikófaktort a tárolás jelenti, s csak tippelhetünk arra, hogy mennyi ideje állhatnak a borok a polcokon. Az alacsonyabb árfekvésű borok esetében kevesebb pénzt kockáztatunk, a komolyabb tételekkel azonban legyünk elővigyázatosak. Az áruházak kétségtelen előnye azonban az alacsony árfekvés, és az állandó akciók, ezenkívül sok helyen foglalkoztatnak már saját sommelier-t.

Ha tehetjük, kellő ismeret esetén válasszuk a vinotékát. Itt bátran kérhetünk segítséget, és kisebb a mellényúlás kockázata is. Ha nincsenek konkrét elképzeléseink, akár a kívánságaink (születésnapra, vacsorához, fiatalnak vagy idősnek, nyárra, vagy télre) szerint is szűkíthetjük a kört. Azt már kis emberismerettel is felismerhetjük, az eladó mennyire lelkiismeretes híve a borügynek. De forduljunk hozzá mindig bizalommal, hiszen az ő érdeke is a gyümölcsöző kapcsolat kiépítése a vásárlóval. Néhány helyen egy-egy borból mindig van bontva egy palackkal, így lehetőségünk van a vásárlás előtti próbára. A vinotékákban bevállalhatjuk a komolyabb tételeket is, természetesen a megfelelő ismerkedés után

Én szeretek közvetlenül a pincészetben vásárolni. Egyetlen hátránya, hogy helyhez kötött. Ugyanakkor olykor olcsóbban juthatunk hozzá a borhoz, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk azt. A pincében mindig van lehetőségünk az előzetes kóstolásra, és közvetlenül a bor készítőjéhez fordulhatunk tanácsért és ajánlatért. Külön ajánlott a pincét választani, ha egy-egy borból kívánunk előjegyeztetni, illetve ha folyó bort vásárolunk. Előbbi foglalását általában a pincéknél ússzuk meg a legalacsonyabb áron, utóbbi kategória pedig ritkán jut el a szaküzletekbe vagy az áruházakba.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr875655263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása