Most régmúlt időkről emlékezem, kedves boros barátunkkal közös kóstolásokat, közös kóstolási jegyzeteket elevenítek fel. 

Érzem én, hogy nyakunkon az évszakváltás. Látom a szőlőrügyeken meg az ébredező virágokon. Mondhatnak bármit a meteorokkal foglalatoskodó szakik, tavasz lesz, meglátjátok, és mindenki olaszrizlingben fog fürdeni! De milyen ebéd az, mihez csak egy bor fogy el? Értelmetlen. Iszunk egy vöröset is, a busók vérét Mohácsról, a Planina Borház (aka Horváth Zoltán) Lárfa borát 2010-ből. Persze nem csak a busók vérétől tüzes ez a bor, hanem mert néró van benne.

A szőlőfajta erejét tekintve császári, ha a borba egy csepp is kerül, kitörölhetetlen lesz belőle. Itt oportó (a híres portudzsájzer) a fő összetevő, (gyaníthatóan) a szar évjárat miatt alig került a néróból mellé (a környéken mindenhol lerohadt a fajta). De ennyi is egyedivé varázsolja a bort, igazi félvér nő, akiben folyton ott bujkál valamiféle izgalom, amit képtelenség megfejteni. Csupa fűszer az illata, meg lugas szőlő, meg csemegeszőlő. Ha ivott már valaki a papánál-szomszédnál tisztességesen elkészített izabellát vagy hamburgi muskotályt, azonnal megérti és felismeri.

Baszki ez szőlőből van, ez az első benyomás. Érdekes azért, hogy egyszer a néró mindent elnyom, máskor meg szinte csak a portugizit vesszük észre. De a legjobb akkor, ha mindkettő egyszerre támad. Akkor kell gyorsan beleharapni egy kövéret. Ez a bor nem vastag, színe egészen piros, szinte olyan, mint egy meggylé. Nem is végtelen hosszú. A tannint csak a borlexikonokból ismeri, savai viszont annál szebbek. Alkoholról csak azért esik szó, mert kötelező ráírni a címkére. Mondhatjuk akár vékonynak is, nem sértődik meg. Tiszta, és a szó pozitív értelmében, egyszerű bor. Örömbor, mindig legyen a zsebünkben egy. Vasárnapi ebéd után meg mindenki aludjon egy jó órát, aztán gondolja ki, hogy milyen borral zárja a hetet aznap este. Hamarosan érkezik az én ajánlatom e jeles alkalmakra.

Viszont érdemes megkóstolni a 2012-es Lárfát is, ha leruccantunk a mohácsi Busójárásra, ott biztos ráakadtunk a borra. Hét pontot neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr55477493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása