Rajnai rizlinget kóstoltunk a tolnai dombok közül, Bátaapátiból. Még mindig azt mondom, a régió leggyönyörűbb területei itt találhatóak.

Talán adja ezt kis dombok és apró völgyek hangulata, a távol eső forgalom, kicsit az érintetlenség is, amiből még az észlelhetetlen, de mégis a közelben tudott atomtemető gondolata sem rombol le. A Tűzkő Birtok itt, az Apponyi –család egykori birtokán rendezkedett be, működése alatt sézp lassan 150 hektárra bővítve a megművelt területeket.

És igen, jogos a kérdés, hogy a Magyarországon kiugrónak számító terület ellenére akkor hogy-hogy nincs minden bolt Tűzkővel tele: a borok nagy része ugyanis rögtön exportra kerül.
A birtok ugyanis a borászati privatizáció hajnalán alakult ki, az 1990-es években. A hosszú-hosszú évszázadokra visszatekintő magyar borkészítés a lehető legjobb külföldi befektetővel egészült ki, a pincészetben ugyanis Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik gondoltak invesztálni.

Az Antinori-k szintén több száz évre vezetik vissza borkészítő vállalkozásaikat, 26 generáció művelte a család szőlőit és műveli a mai napig. A hagyományok ellenére nagyon is modern eszközökkel, felfogással dolgoznak, és nyúlnak a borokhoz, mégsem uniformizált tételeket készítenek, hanem olyan borokat, melyek magukon hordozzák a környék, a borvidék jellegzetességeit is: márpedig nagy szó ez egy olyan borászati vállalattól, melynek az egész világon (Toszkána és Umbria mellett Máltán, Chilében, Kaliforniában, Washington államban vagy Chilében) vannak területei. A Mazzei-k hasonlóan hosszú, hosszú évszázadokat foglalkoztak borkészítéssel, sőt az egyik őshöz kötik a chianti első használatát is.

A borászbirodalom mégis fontosnak érzi a magyar bortokot is, a jellegzetes borokat főként külföldön értékesítik. Antinori, akinek nevéhez a modern olasz bor megteremtését is kötik, az asztali borként kezelt toszkán borokat következet munkával az élvonalba emelte, mindezt úgy, hogy a nagy vörösborok mellett nem feledkezett meg a könnyed fehérekről sem.

Ide tartozik a rajnai rizling is. Bontás után kis időt kell neki hagyni, illatában citrus, talán enyhe barackok jelentkeznek. Meg kis édeske. Az alkoholtól, ami ízben is vissza, visszaköszön, a citrusosság az, ami kicsit felrázza. Szájban terpeszkedő, a savai kissé visszafogottak, nem annyira a ropogósság, mint az elegancia, nyugodtság jellemzi. Hat pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr806637231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása