Azt a feladatot kaptam a barátosnémtől, hogy állítsam össze, milyen borsort képzelek el az esküvőjükre. Erről már formálódik egy hosszabb bejegyzés, még a héten remélem kikerül, és addig nem is akarok nagy meglepetést lelőni.

Viszont. Azon gondolkodtam, hogy ugyan milyen bort válasszak ahhoz a gondolkodáshoz, amikor bort választok valakinek az esküvőjére. Nyilván rozét, frisset, resset, ropogósat, szép savakkal és gyümölcsökkel. Azám, csakhogy otthon nincsen rozé, hiába pakolom ki a hűtőt, meg az elpakolt borokat, semmi. Tényleg véletlenül ugrik be, hogy tavasszal születésnapomra kaptam egy rozét Villányból, ami még ugye nem ígéret semmire, láttunk, azaz kóstoltunk már júniusra elfáradt, előző évi rozét nagynevű pincészettől.

De az ártatlanság és a nagyszerű lehetőségek vélelme jár minden bontatlan palacknak. Lelovits Tamás nevébe nem botlani bele minden sarkon, de borai rendre feltűnnek kisebb-nagyobb borversenyek eredményhirdetéseikor, s nem is akárhol, hanem az élvonalban. Mi személy szerint 2009-es syrah-jától rohantunk el a kert végéig meg vissza, annyira, de annyira eltalált és szép volt, hogy na. És szerettük még a 2011-es portugieserét is, bár kissé hamar elmúlt a nagy dicsősége, de mondjuk addigra nem is maradt olyan sok belőle.

Tehát kicsit sokkoljuk a bort, gyorsan hűtjük be fogyasztási hőmérsékletre. Csavarzár zárja, legnagyobb örömünkre, máshogy úgysem lehet hatékonyabb marketinget adni ennek a zárási módnak, mint jó borokkal. Félretesszük gyanakvásunkat, hogy a sok alapanyag a házasításhoz bármit is jelentsen. Nyitás után sokat ígérő szisszenés, van benne co2 rendesen. Elég vastag, nem olajos, de azért telt és tartalmaz rozé, nem feltétlen a lendülete, hanem a teste, ami elsőre megfog. Mellett illatban sok gyümölcs tolul ki a borból, nekünk kis málnás-eper köszön, ízben telt és széles. Egészen kicsi mintha álmosodna, bár a második pohárnál már ezt nem érezzük, szódával, fröccsben pedig egészen jó még. Nem fogunk csalódni. Rozék között hét, lágyszívűek nyolc pontot simán adnának neki a tízes skálán. Itt lehet megvenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr445469628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása