Linbrunn 2.0

Címkék: villány cabernet sauvignon linbrunn

2014.07.31. 13:25

Cabernet-vel folytatjuk a múltkor megkezdett Linbrunn virtuális pincekóstolót. Nem brutál, nem szájfeltépős, kellemes karakteres bor megfizethető áron.

Aki a kilencvenes évektől figyelemmel kíséri a villányi szőlőterületek, borok alakulását, annak nem mondunk újat, hogy micsoda baby boom volt a cabernet sauvignon elterjedése a borvidéken. Még jóval a cabernet franc előtt, a borvidék nyugatra kerülésének hajnalán tényleg nem kevesen telepítettek új ültetvényt, vagy alakítottak át régit, hogy egy lényegében megbízhatóan termő, viszonylag kiszámíthatóan művelhető, de összességében sok fajtához képest (és most sarkítva) kevesebb munkával többet nyújtó szőlőt helyezzenek a középpontba.

Egyrészt mert cabernet, másrészt mert jól érzi magát a borvidéken, harmadrészt mert jóval drágábban lehetett értékesíteni a piacon: igaz, jól elkészítve alá is támasztotta ezeket az elvárásokat. Más kérdés, hogy én mindig enyhe távolságtartással kezeltem a fajtát, talán tudható ez annak, és talán emiatt nem is tartozik a nagy kedvencek közé, hogy nagynak tetsző, középszerű bort tényleg viszonylag egyszerűen lehet belőle készíteni, valóban nagy bort viszont már jóval nehezebb, és ebbe már az időjárásnak is van beleszólása.

Aztán az sem tett jót valószínűleg a fajta megítélésének, hogy hirtelen nagyon sok sauvignon lepte el a piacot, érthetően nem a prémium kategóriából. Ma már azért kötelezően megvan a fajtabor kínálat is, de inkább küvébe kerül sauvignon, néha rozénak, vagy egyszerűen átoltották franc-ra az ültetvényeket. És kicsit a reflektor fény is lekerült róla, mert míg küvébe megbízhatóan teljesít, és mondom, fajtaborként is feltűnik a kóstoló sor vége felé, sokkal biztosabban lehetne belőle kicsit egyszerűbb, de szerethetőbb bort készíteni. Így viszont nem ritka a felextrázott, tanninos, brutál sauvignon sem, bár azért sok bornak kell lefolynia az emberek torkán ahhoz, hogy ez megváltozzon. Ma meg már ugye franc az új sauvignon, szóval a kényszerítő erő sem annyira kényszerítő.

Felbontás után kicsit még zárkózott, de azért felbukkannak az erdei gyümölcsök is. Kortyban tiszta, jó ívású, fűszeresség, szintén visszafogott gyümölcsök, és bár ott van a teltség is, a nagyobb testű borok árnyéka, azért még bőven a szerethető kategórián belül marad. Pont emiatt szerettük, hét pont érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr386637187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása