Bort vásárolok I.

Címkék: borvásárlás borválasztás

2013.11.20. 14:29

A múltkori vinotékába berohanós, álruhás borvásárlás kapcsán jutott eszembe, hogy nem ártana összegyűjteni néhány hasznos tippet, tanácsot borválasztáshoz, borvásárláshoz.

Elsőként szögezzük le, hogy nem érdemes fejjel rohanni a falnak, de nem is kell akkora ügyet csinálni belőle. Nem hátralévő éveinkben fogjuk a választott bort fogyasztani, szóval ha mellé is nyúlunk, a következmény maximum pénzbeli csalódás inkább.

Őszintén azt javaslom, kérjünk tippet ismerősi körből olyantól, akinek van némi borismerete. Ha folyamatosan nyomon követi a boros híreket, fejleményeket, biztos több aktuál információval rendelkezik, mint mi. Biztos (pontosabban jobb esetben) többet kóstol nálunk, ezért ha reális képe van, akkor jó eséllyel megóvhat minket a felesleges csalódástól, pénzkidobástól. Sőt, valószínűleg ár-érték arányban is megbízható információkkal rendelkezik, esetleg elérése van olyan borhoz, amihez nekünk nem. Ha ezzel a verzióval nem kívánunk élni, marad négy lehetőségünk: elmenni a szupermarketbe, vinotékába, a borászatban, vagy: utána olvasunk alaposan fórumokon, borosmédiában, és rendelünk a neten.

De kezdjük néhány általános dologgal. Sajnos a borok esetében sem mindig a ruha teszi az embert, pedig mi a magunk részéről nagyon is szorgalmaznánk a jól kitalált, letisztult, értékelhető boros címkéket. Főleg, ha ott állunk számunkra száz tökre ismeretlen bor között: majdhogynem a címke lesz az egyetlen kapaszkodónk.

Ezt az alaptételt sajnos sokan nem értik, akiknek kéne, és sajnos sokan értik, akiknek nem kellene. Mert sok borász hiszi azt, hogy ért mindenhez, vagy legalábbis van egy darab unokaöccse, aki majd tervez neki egy logót, címkét stb. A borospalack megjelenése nem mindig van kapcsolatban a beltartalommal. (Sőt!) Kóstoltam már irtózatosan jó borokat ocsmány címke mögül, és bűnrossz folyadékot a legtrendibb címkével.

A címke arra jó, hogy a szükséges alapinfókat megkapjuk. Tehát a termőhely, termelő, a bor fajtája, vagy fajtái, esetleg fantázianeve, minőségi meghatározása, alkoholtartalma (Magyarországon egész nullára vagy egész ötre kerekítve), és egyéb tulajdonságai, megkönnyítendő a választást.

A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall, pl. kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ugyanilyen ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, és szeret felülről nézni. (Hamvas Béla)

Fontos, hogy mikor, hogyan és milyen bort fogyasszunk. Mert a borból szinte végtelen a választék, és a kihívás a megfelelő alkalomhoz a megfelelő bort megtalálnunk. Játék ez a javából, melyet nem nehéz megtanulni, még könnyebb megszeretni. Összességében néhány alapvető ismereten túl már a fantáziánkra van bízva.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr735655246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása