Közel egy éve kóstoltam a hőgyészi Horváth Pince rozéját, most a szürkebarátjukkal kerültem közelebbi ismeretségbe. És nem is bántam meg!

A pinot grigio névből a szürke még csak-csak következne magától értetődően, de talán a szürkebarát az egyik legszebben sikerült bornév honosításunk. Bár sokan váltig esküsznek a fajta magyar eredetére, ez azért távol áll a valóságtól, a szürkebarát francia fajta, a pinot noir és a blanc nagyon is közeli rokona. Viszont az is igaz, hogy Magyarországon elég régóta termesztik, igaz kevés helyen készítik igazán szépen, hogy fajtaborként is érdemes rá odafigyelni, az is elsősorban a Balaton környékén, a kiemelkedő tételek inkább egyes pincészeteknél keresendő, nem annyira általános jelenség.

Az elnevezés viszont nem véletlen, a történet szerint Franciaországban utazó szerzetesek telepítik a középkorban az első szőlővesszőket a Balaton környékén.

Az már a legenda része, hogy a serény szőlész barátok világos csuhája a naphosszat tartó munkától szürke lett a portól, így a helyiek egymást böködve nevettek rajtuk: – Itt jönnek a szürke barátok. – És hogy a szerzetesek miért épp a szürkebarátot találták termesztésre alkalmasnak? Nos, a rossz nyelvek szerint isten szolgái olyan bort kerestek, amely cukor hozzáadása nélkül is kellemes ízt és megfelelő alkoholszintet biztosít, a misebornál ugyanis követelmény, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmazhat.

Egy kimerítő, alapos, viszont laikusnak is nagyon izgalmas olvasmányt ajánlanék a fajtával kapcsolatban, ide kattintva olvasható!

Bontjuk, illatban szokatlanul friss, fajtajelleges. Szájban még mindig érződik a széndioxid, kis mandulásság, savak, nem lomha, nem fásult, szépen működik szódával is. Hat pont mindenképpen.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr986703265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása