Agancstrófea

Címkék: vörös villány portugieser agancsos

2013.10.18. 10:50

Folytatódott az őszi nagytakarítás és a nagytakarítással járó kényszeres borpakolásunk: nem szarvast, egy másik Agancsost vadásztunk le.

Annyira jellemző a kép a diólikőr vagy unikum színűre barnult 96-os, 3 puttonyos mustsürítményes tokaji aszúkól, melyek fent porosodnak a polc tetején, réges-rég kiszáradt dugóval, szétoxidált, élvezhetetlen beltartalommal.
Nem mondom azt, hogy zaj, hang és tektonikus mozgásoktól mentes, szabályozott hőfokkal és páratartalommal lévő pincét kellene biztosítanunk a borainknak, de ha esetleg emociánlis vagy szakmai okból néhány hónapnál hosszabb időre akarunk tartogatni egy-egy palackot, akkor nem árt egy kicsit odafigyelni a tartására.

Mindamellett hogy költséges, a borfogyasztó közönség nagy részének nincs is szüksége rá, hogy bortároló helyiség miatt lefelé bővítse a házát vagy a lakását. Ha nem szándékunk nagyobb és komolyabb tételeket hosszú időre raktározni, bőven megfelelő a lakásunk valamely erre a célra feláldozott szeglete, és néhány tényleg egyszerű dologgal nagyságrendekkel hosszabbíthatjuk meg a bor életét.

Fektetés kontra állítás
Az egyik leggyorsabb borgyilkos: az oxigén. (Kivéve a narancsborokat.) A parafával zárt palackokat mindene esetben fektessük. Így a bor folyamatosan érintkezik a dugóval, ami megduzzad, és teljesen lezárja a palackot, csak a minimális, palackos érleléshez elengedhetetlen oxigén mennyiséget engedi be az üvegbe. Állított helyzetben nem éri nedvesség a parafa dugót, amitől az menthetetlenül kiszárad, összezsugorodik, az oxigén pedig beömlik a palackba.

Hőmérséklet
Mivel a bor kényes a hőmérséklet ingadozására, biztosítsunk viszonylag állandó hőmérsékletet. Nem feltétlenül kell pincehidegnek lenni, mert a bor rendszerint jól viseli a melegebbet is, csak az ingadozást próbáljuk kiküszöbölni.

Az elkötelezettségünk mellett már csak a céljainkon és a pénztárcánkon múlik, hogyan oldjuk meg a bor tárolását. Ha könnyebb tételeket, kevés időre vásárolunk, nem kell törekedni az ideális feltételek megteremtésére. Ha a bort hosszabb időre szeretnénk eltenni, okvetlen segítenünk kell a palackban történő érést, ez esetben még a fénytől is óvjuk a palackokat. Egyszerűbb bortartókat a nagyáruházaktól kezdve a szaküzletekig mindenhol találunk néhány ezer forinttól kezdve. Drágábbak, de megbízhatóbbak a különböző borhűtők, ezek talán a legideálisabb megoldásai az otthoni bortárolásnak, hátrányuk az áraik és a helyigényük. Vagy barkácsoljunk magunk!

Az Agancsos Pincészet Villány egyik kisebb, családi borászata: őszinte, sokszor kiugró minőségű borokkal, de megbízható minőséggel, és jó ár-érték aránnyal. (Na meg házias vendéglátással.) A 2012-es portugiesert még egy ilyen vendégeket Villányba borkóstolóval meglepni program során szereztük be, akkor ott nekünk nagyon tetszett, olyannyira, hogy a vastagabb tételek után vissza-visszatértünk rá, a lágysága mögött rejlő határozottság és erő már akkor is megfogott. A gyümölcs, érett meggy most is előköszön a palackból, ízben már inkább a vörösbor ereje nyomja el. Nem a divatot követő, inkább a tradicionálisabb ízekre, készítésre emlékeztet minket. Hat pont érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr245583689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása