Minden bor bio

Címkék: pécs fehér bor bio hárs szajk

2013.08.05. 14:56

A Hárs Család Pincészete igazi családi vállalkozás. A borkészítés hagyományahosszú-hosszú évtizedekre nyúlik vissza a családban, és a pincészetet irányító két testvér, Tibor és József mellett gyermekeik is kiveszik a részüket a munkából. Fő profiljuk a fehérborok, de a pécsi borok nevét és elismertségét emelik desszert és bioboraikkal is.

A Hárs Pincének nincsenek óriási területeik, sikerült megmaradniuk emberléptékű borászatnak az évek során. Közel húszhektáros területükről viszonylag széles szortimenthez szüretelnek bort, másfél tucat fajta kerül a palackokba, igaz, jellemzően kis mennyiségben.

Még egy pillanatra álljunk meg a folyóboraiknál, mert üde színfoltot képviselnek a hazai piacon. Először talán a Varázskert Utcabárban lehetet kapni vendéglátóegységben, még 2010-ben, azóta a kitelepüléseket leszámítva Pécsett a Nappali bárban és az Étkező étteremben lehet fogyasztani a ház boraként. (Bag-in-boksz-os kiszerelésben, amit nem győzünk eléggé magasztalni. )

„Célunk, hogy továbbra is családi kisvállalkozásként kiváló minőségű és egészséges bioborokat és biomustokat állítsunk elő környezettudatos gondolkodástól vezérelve, megbízhatóságra és vásárlóink legnagyobb megelégedésére építve - családi örökségünk folytatásaként” – vallják a pincészetnél.

Egy kört érdemes futni biokérdés kapcsán, legalábbis sok helyen és sok alkalommal az az ember érzése, hogy inkább marketing meg az eladási mutatókat emelő eszközként tekintenek a bio termékekre. (Sajnos.) Pedig a biogazdálkodás, főleg bornál egy sokkal átgondoltabb, hosszú távú és nem feltétlen gazdaságos termesztést jelent. Értsd ez alatt, hogy a bio bor elsősorban azért drága, mert nehezebb is megtermelni azt a mennyiséget, a kíméletesebb növényvédő szerek drágábbak, és nagyobb a rizikó is. Nem mondjuk, hogy minden bio bor jó, és nem is minden jó bor bio.

a szőlő növényvédelme a környezetre és az egészségre ártalmas kémiai anyagok nélkül valósul meg. Az itt termesztett bioszőlőtkézzel szüretelik és válogatják, mely alapja a biobor és biomust készítésnek.

A Hárs pincénél inkább egy sokkal környezettudatosabb, felvilágosult gazdálkodást és szőlőtermesztést találunk. Ehhez csatlakozik az örökölt, apáról-fiúra szálló hagyományok, tudás és akarat, elkötelezettség. Apránként növekedett a pincészet, jó és megbízható minőséget adva a vásárlóknak. Rendszeres borfogyasztóknak külön öröm, hogy nemcsak világfajtákat, divatos borokat készítenek, hanem hagyományos szőlőfajták, hungarikumok épp úgy megtalálhatóak az ültetvényben.

Boraikba itt lehet belekóstolni, de olvashatunk a családi borászati filozófiájáról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr145446113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása