Szabó Laci Váralja megvan? Mert érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.

Csak azért is dacosan, a szar májusi idő közepén is rámegyünk egy könnyű rozéra, visszasírva a plusz 27 fokot, a napfényt, enyhe meleg szellőket, szoknyás-papucsos délutánokat. A pincészet látszólag új szereplő a borvidéki kínálatban, de érdemes lesz már most odafigyelni rá.

Én az elmúlt években isten tudja hány embernek bizonygattam hajnalig tartó viták során, hogy itt az elkövetkező években, amikor majd odamenekülnek, költöznek vállalkozó kedvű emberek, micsoda robbanás lesz a Tolnai borvidéken. Méretei, szőlőművelése alkalmas területei, adottságai alapján iszonyú adottságokkal rendelkezik, csak épp még nem vonulnak tömegével a befektetők.

A néhány nagy mellett azért már fel-felbukkannak a szemlélet- és módszerváltáson átesett kisebb borászatok, ami már csak azért izgalmas, mert most kezd (szerintem) felgyorsulni, látszódni egy borvidék újjáéledése, formálódása és megszilárdulása.

Bár az első fecskék már évekkel ezelőtt felbukkantak, talán még bőven arról az időszakról beszélhetünk, a borász népsűrűség tekintetében mindenképpen, amit majd évtized múlva reméljük hőskornak fognak nevezni.
Szabó Laciék érthető, könnyen szerethető, jellegzetes és letisztult dizájnnal, borokkal léptek ki a piacra. Mint vallja:

„Kakasunk elsőnek üdvözli a felkelő napot és utolsóként int búcsút a nappal nyugovóra térő gazdának.
Pincészetünket családunk közel két évtizedes szőlészeti múltja hívta életre Váralján, a Tolnai borvidék szívében. A Völgység napsütötte déli lankáin elhelyezkedő termőterületünkről gondos válogatással szüretelt alapanyagból készítjük borainkat. Ültetvényeink fajtaszerkezete változatos, a divatos nemzetközi és a kevésbé ismert helyi fajták egyaránt megtalálhatók. Szőlőinket korszerű technológiával és környezettudatos módon műveljük, borainkat kíméletes feldolgozás mellett készítjük. Törekszünk a fajtajelleg és a termőhelyi adottságok megjelenítésére, kihangsúlyozására. Célunk az egyediséget leginkább tükröző helyi fajtákon keresztül is bemutatni a völgységi termőtáj kitűnő adottságait.”

A rozé csavarzáras, illatából igaz visszafogottan, de barackvirág, barack köszön ki. Pinot noir és merlot házasítása, reméljük célzott szándékkal nevelve rozénak a bort. A szerényebb illatok mellé karakteres, fajtajelleges gyümölcsök és ízek köszönnek vissza, vibráló savak, szinte alig érezhető alkoholtartalom, hogy öröm magában, hát még szódával elfogyasztani! Hat pont vita nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonbor.blog.hu/api/trackback/id/tr36225917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása